2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Atominės elektros kainos

Kas būtų Lietuvoje, jei neliktų R. Kuodžio? Manau, reiktų mums visiems skirstytis. Išsivaikščioti. Aš galvoju, kad kai Kuodis nuspręs emigruoti (arba, tarkim, tai bus įvardyta šitaip: "išvažiuoti į ilgalaikį tęstinį projektą tolimosiose JAV ar Australijoje"), aš tai tikrai suprasiu, kaip ženklą, kad jau geriau "trauktis į Vakarus", negu likti čia su vaikais ir šeima... Taps pernelyg pavojinga be šito žmogaus elementarių pastebėjimų ir įžvalgų čia gyventi.
Rimtai.

Štai, kad ir jo elementarus pastebėjimas, iš ko paskaičiuota VAE elektros (savi)kaina (atseit, tie 7-10 ct). Savikaina yra viskas, ko reikia, kad sukurtum produktą. Paskolos - irgi. Atliekų laidojimas po uždarymo (ir jai dar veikiant - irgi) - įeina. Bet svarbiausias klausimas, ar Lietuva nori būti atomine valstybe ir prisiimti katastrofos riziką? Japonija tikrai neplanavo 35-45 m cunamio 2011 03 11. Bet dabar jo pasekmes jaučia ir jaus ilgai ilgai, daugybę metų, kaip ir Černobylio. Koks skirtumas, dėl kokių priežasčių pasklis radiacija? Dėl Baltarusijos KGB diversijos, dėl Irano nuklydusios nuo maršruto raketos (greičiausiai, taikytos į Londoną - iš kur tas Iranas gali žinoti, kad mes egzistuojam :)????, jei net belgai nežino?), dėl potvynio ar dėl žemės drebėjimo, ar dėl iš tiesų pasipūtusio ir itin kvailo operatoriaus?
Man - jokio.  Pasekmės bus tos pačios - ilgi ir skausmingi metai negyvenamų teritorijų, visiškai. Japonijai - tai skausminga, labai. O kaip skausminga mums? Kai mes tos teritorijos turim 6 kartus mažiau?
Kokie yra Atominės avarijos kaštai ir kiek kainuotų draudimas? Į 10 ct ir net į kur kas realesnę (su banko paskolų gražinimu) 30 ct kainą tai tikrai neįskaičiuota. Ir niekada nebus įskaičiuota. Tai - tiesiog rizika. Kurią mes arba prisiimam ir tampam elektriškai nepriklausomi, arba neprisiimam, ir liekam prie Ivano laido...

Tačiau, kas pasakys, kaip elektros energiją mes gaminsim (ir kiek jos išvis reikės?) po 30 metų - 2040 metais (kai šitos atominės paskolą tik baiginėsim grąžinti)?

Gal gaminsim iš skalūnų dujų, kurių turim ar ne 100-tui metų po savo kojomis? Ir ekologiškai.

Gal gaminsim kiekvienas savo būste tiek, kiek mums reikia, nes aparatūra bus labai taupi, būstai - labai gerai termoizoliuoti, o saulės baterijos pagamins kiekvienam būstui bent po 5 KW.
Kam mums tada išvis reikės elektrinių?
Taigi. Atominis sprendimas ir Kuodžio pastabos - išblaivina. Reikia sau atsakyti ne "ar apsimoka?", bet "ar mes pasiryžę dėl (labai santykinai, kai pridedi LESTO perdavimo kaštus) pigios elektros rizikuoti apie 30% savo teritorijos?"

Atominis sprendimas, atominiai kaštai, atominis ir klausimas :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą