2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

Ekonomika - tai 70% (kartais ir 90%) lūkesčiai, ir tik 30% - faktai

Įdomi statistika apie Lietuvos gyventojų lūkesčius: http://verslas.delfi.lt/business/daugiau-gyventoju-tiki-kad-nebus-blogiau.d?id=55776217 

Savaime suprantama - kai metus gyventi baimėje, bet matai, kad situacija per tuos metus ne taip ir smarkiai pasikeitė (nepablogėjo, o gal net truputį ir pagerėjo), darbą vis dar turiu, algą vis dar gaunu, skolos - neauga, tampa aišku, kad bijoti ateities - nebereikia. "Blogiau jau nebus. Gąsdino su Graikija, gąsdino su Italija, su Iranu, bet kaip nieko katastrofiško nenutiko, taip nenutiko. Išeina - nieko ir nenutiks. Reikia gyventi "normaliomis" sąlygomis, taip, kaip ir anksčiau gyvenau, tik nebesiskolint - bet aš ir tai buvau konservatyvus ir ne taip jau daug ir skolinaus, taigi, net ir čia problemos nėra. :)"

Taip laikas ir užgydo mūsų žaizdas ir... mūsų atmintį. Kiek daug dalykų mes nebedarytume, jei tik atmintis būtų kiek "ilgesnė" :)

Šita ataskaita apie lūkesčius - labai logiška:
  1. Jau metai tie kas dirba - tie dirba, ir atleidimų bangos tikrai yra sumenkę;
  2. Jau metai algos bent jau nekarpomos;
  3. Jau metai (ar daugiau) skolos nebeauga - žmonės jau išmoko elgtis su skolomis (išskyrus vargšus bedarbius);
  4. Bedarbiai - ir toliau nelaimingi, bet didžioji dalis jau emigravo, taigi jie apklausų "nebegadina", skaičiai jau vien dėl to "šviesėja"... :
  5. Esant teigiamiems lūkesčiams, didėja ir vartojimas, o tai jau didina kai kurių firmų apyvartas, jau didina netgi darbuotojų skaičių, ir "pranašystė pradeda pildyti pati save": "Juk sakiau, kad bus geriau - va, ir yra jau"
Reziumuojant galiu tik pasakyti, kad abejoju ar bus daug geriau, kai naftos kaina vėl pasiekė 2008 metų lygį ir karas su Iranu jau atrodo nebeišvengiamas visiškai...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą