2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

ECB prieš pat Naujuosius įpylė 500 mlrd. EUR į ligotus Eurozonos bankus. II dalis

Negaliu nesutikti su M. Draghi (italu, kuris rūpinasi  ir Italijos interesais, be kita ko), kai jis teigia, kad Euro zonoje tapo kur kas ramiau, nei buvo lapkritį. Dabar susidaro tokia situacija, kai, jei ne Irano karas ir naftos kainų neaiškus augimas (kad augs tai augs, bet klausimas - kiek???), ES ekonomika (ir mūsų) pirmą kartą per pastaruosius 4 metus atsistotų ant bent kiek prognozuojamų bėgių.
Taigi, įpilti milijardai, nors ir sukels infliaciją, bet padės atkabinti į prarają riedėjusio EURO traukinį ir pervesti jį į tylaus nuvertėjimo bėgius.
Dar kartą pasikartosiu (žr. mano paties įrašą sausio pradžioje): Eurozonos paskolų problema buvo centrinio banko pinigų kiekio mažinimo problema (ir labai nedaug trūko, kad būtų sukėlusi tikrą ES griuvimo katastrofą). Dabar, kai šis klausimas kažkokiu būdu teigiamai išsisprendė, kliūčių ES atsigavimui (kad ir infliaciniam, tiek to - nebaisu) nebelieka. Taip, Graikija galbūt vistiek sugebės tiesiog bankrutuoti (net ir su visais 70% skolų nurašymais ir visomis 130 mlrd. EUR Troikos pagalbos paketais), taip, greičiausiai Troika specialiai sugniuždys nepaklusniąją Graikiją, vien tam, kad pademonstruotų, kaip reikia elgtis kitiems (tarkim, kad ir Vengrijai, panorusiai kažkokių įtartinų "laisvių" ES).
Bet tai, kad iki ~3,5% nukrito palūkanos Italijai ir Ispanijai ir yra esminis siektinas rezultatas. Galima išpirkti net ir visą Graikiją (su visomis 350 Mlrd EUR jos skolomis), bet nei Italijos, nei net ir Ispanijos išpirkti nepavyktų niekaip.

Gaila tik, kad panašu, kad Euro kursas USD atžvilgiu dabar negailestingai pradės kilti... Mat, ECB mokamos palūkanos yra ~1 proc. o FED - tik apie 0,25. Kai abi valiutos kadaruoja ant infliacijos plauko, šis skirtumas ir grįžęs pasitikėjimas EURu paskatins euro brangimą... Kiek kils? Iki kitų emocijų ir "bankrotų" grėsmių? Ar kaip tik - dabar kamuoliukas JAV pusėje, ir dabar mus stebins JAV ekonomikos pablogėjimai ir krizės?
Sunku pasakyti tiksliai, bet faktas - kurį laiką atsipeikėję investuotojai pradės pirkti EUR ir jis pradės (jau pradėjo) brangti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą